Salaks Produksjon
Salaks er en lokalt eid lakseprodusent med hovedsete i Salangen i Troms. Vi har produksjonstillatelser til å produsere i overkant av 14.000 tonn/år på våre lokaliteter i Salangen, Lavangen, Dyrøy, Sørreisa og Harstad kommune.
Salaks er del av et konsern hvor vi har eget settefiskanlegg og slakteri. Vi er i tillegg medeier i et lokalt brønnbåtrederi. Vår produksjon har også sertifisering i GlobalG.A.P. og ASC.
Vi er stolte av våre lokale eiere, og det er viktig for oss å bidra til å skape et godt og bærekraftig samfunn rundt oss. Vi har stort fokus på å skape gode og lokale arbeidsplasser, samt gjøre våre innkjøp hos lokale leverandører der det er mulig.
Salaks Settefisk
Salaks Settefisk ble etablert i 1979 og har vært i drift siden. Tidligere produserte Salaks Settefisk ca. 600.000 smolt i året og hadde 2 ansatte. Siden den gang er et topp moderne RAS- anlegg (resirculating aquaculture system) oppført på Salangsverket i Salangen. Anlegget har en budsjettert produksjonskapasitet på 6.000.000 stor-smolt i året, i et totalt karvolum på ca. 10 000 kubikkmeter. Grunnflaten måler 8.600 kvadratmeter og huser i tillegg ca. 800 kvadratmeter med blant annet kontorer, kantine, oppholdsrom, treningsrom for de ansatte og undervisningsrom. Totalt utgjør nybygget ca. 10 000 kvadratmeter.
I det nye RAS-anlegget resirkuleres 97-99 % prosent av vannet, samtidig tilføres det minst 1% nytt vann fra vannkilde i Rotvika i Salangen. I et prosessanlegg som dette har man oversikt over alle parametere og vannkvaliteten overvåkes nøye. Herunder kan temperatur, pH og salinitet nevnes.
Salaks Slakteri
Slakteriet som ble etablert i 1989 ligger i Rotvika i Salangen kommune. Her er vi 30 ansatte som slakter om lag 70 000 laks i uka. Vi slakter i all hovedsak vår egen fisk som er produsert fram på våre sjølokaliteter, men vi kan også påta oss slakteoppdrag fra andre selskaper ved behov.
Slakting av laks er regulert av akvakulturdriftsforskriften og Mattilsynet fører tilsyn med slakteriene. Det er et krav at vi bruker etisk forsvarlige bedøvelses- og avlivingsmetoder. Fisken skal ikke lide, det handler for oss om best mulig fiskevelferd.
Det stilles også mange hygienekrav til slakteprosessen, derfor er gode og strenge rutiner viktige for alle gjøremål inne på slakteriet vårt.
Et lakseslakteri er i dag utstyrt med gode hjelpemidler og automatiserte anlegg som tar fisken fra ventemerden og inn på anlegget og hele veien fra slakting, veiing og til pakking og uttransportering.
Slakteriet er sertifisert innenfor ASC og GLOBALG.A.P. med Chain of Custody-sertifikater. Sertifikatene er med på å sikre at forsyningskjeden vår er identifiserbar, samt at vi har kontroll på sporbarhet av produktene våre. Det stilles strenge krav til ansvarlig og bærekraftig produksjon av laks med fokus på dyrevelferd, miljømessige og sosiale forhold. Salaks Slakteri har også HACCP og FDA-godkjenning.
Fremtidsrettet
Lokalt eierskap
Pålitelig